El poble de Conesa, recentment declarat Patrimoni d’interès Cultural, és un enclavament històric de gran bellesa que es manifesta a la seva església d’estil gòtic-romà, el seu recinte emmurallat, els seus carrers, places i portals plens d’encant. L’origen del nom del poble és àrab “Kunisia”, que significa petita església.
La història documentada de Conesa comença amb la seva carta de població datada l’any 1043, quan Ramón Berenguer I, El Vell, concedeix el territori a Bernardo Siniogfred, amb la condició de construir un castell per defensar-se dels musulmans. L’any 1073 consta que el castell ja estava construït i al seu al voltant hi havia una petita població.
L’any 1260 el rei Jaime I concedeix a Conesa el títol de vila i el privilegi d’un mercat setmanal tots els dimecres de l’any, fet que va implicar la construcció de la Plaça i d’un nou portal.
Al segle XIV Conesa passa a la Senyoria de Santes Creus, és en aquesta època que s’amplià l’església i entrat el segle XV es va finalitzar la construcció del campanar i les dues creus del terme.
L’època d’esplendor de la vila va ser als segles XIV i XV, quan es van construir la Creu de Terme, el recinte emmurallat amb dos portals d’accés, l’Església Parroquial Gòtica, la Casa Delmera de Santes Creus, el Campanar neoromànic, l’Església romànica de Sant Pere de Sabella i molts més que anirem explicant-te en aquest blog.
En visitar el nucli antic de Conesa, per les seves places carrers i monuments àdhuc es percep un cert encant que ens transporta a l’època medieval.

Events interessants a Conesa

El passat dia 20 de juliol va tenir lloc a la “sala del ball” del cafè de Conesa la presentació i una exposició detallada dels treballs de restauració de la Cort del Batlle i del Capbreu, llibre que data del 1686, a càrrec de la Sra. Lali Albareda, tècnica del Arxiu Comarcal i la restauradora Núria Vila.
Va ser una llarga però interessant xerrada, acompanyada d’imatges descriptives, primer sobre el seu contingut, els fets que s’hi descriuen, així com també parteix del laboriós procés de restauració.
A continuació veureu imatges de l’interessant acte, i de la Màgica nit d’espelmes, una original i agradable vetllada ambientada i amenitzada pel cantautor Alvaro Baraca, durant el concert és va servir un excel·lent cava, gentilesa de la Cooperativa Agrícola de Barberà.

El call jueu de Conesa

El call jueu de Conesa

El call jueu de Conesa es va establir l’1 de Desembre de 1390, privilegi atorgat a Santes Creus pel Comte-Rei Joan I. Situat al carrer Ravalla, un petit carrer sense sortida, que en ampliar-se el nucli primitiu, el Barri Jueu va quedar dins de la nova muralla.Quan els Reis Catòlics van decretar l’expulsió dels jueus, el 31 de març de 1492, als habitants d’aquest petit barri jueu se’ls va concedir un termini de quatre mesos per convertir-se al catolicisme i poder quedar-se al poble. La majoria va optar per convertir-se. Avui dia, encara es conserven noms de cases d’aquesta procedència com a Cal Simón, Cal Pastoro, Cal Rovel, ( apicultor especialitat en cera) Cal Taverner, la ferreria de Cal Noi.
Descendent d’una família de jueus conversos, va néixer a Conesa al voltant dels anys 1520/25, Fra Gerónimo Contijoch, que l’any 1560 va ser nomenat Abat del Monestir de Santes Creus, el qual va arribar a ostentar el càrrec de Comissari General de l’Ordre del Císter i Prelat Català en l’últim període del Concili de Trento.