La Ruta de la Vall del Corb

Us proposem una de les millors rutes per un territori que s’expandeix a banda i banda del riu Corb i en un suau descens des de Rauric fins a Bellpuig.

L’excursió per la Vall del riu Corb travessa com a mínim 3 paisatges ben diferenciats.
Al primer tram, els camps de cereals, preparats per rebre una bona sembra i començar a verdejar durant tot l’hivern; després, l’ambient netament mediterrani dels romàntics camps d’ametllers; finalment, les fileres de tiralínies dels arbres fruiters de l’Urgell, on les tècniques modernes donen al camp l’aspecte d’un tauler d’escacs.

Poblacions  que formen la ruta: Santa Coloma de Queralt, Guialmons, Les Piles, Rocafort de Queralt, Conesa, Segura, Saladern, Sabella, El Fonoll, Forès, La Sala de Comalats, Glorieta, Belltall, La Pobla de Ferran, Passanant, Montblanc, Rocallaura, El Tallat, Sant Roc, Ciutadilla, Montblanquet, Vallbona de les Monges, Llorenç de Vallbona, Els Omells de na Gaià, Maldà, Arbeca, Belianes, Sant Martí de Maldà, El Vilet, Rocafort, Nalec, Tàrrega, Verdú, La Bovera, Vall santa, Guimerà, Vallfogona de Riucorb, L’Ametlla de Segarra, Cervera, Albió, Savallà del Comptat, Llorac, La Cirera, Rauric i Civit.

Veure els pobles retallats sobre l’horitzó, com ara Rauric, passejar pels laberints que formen els vells carrers de Guimerà i llegir els acudits del famós Rector de Vallfogona de Riucorb són tres plats forts de l’excursió.

La influència geogràfica, social, econòmica i política de la vall s’estén des de Santa Coloma de Queralt fins a Bellpuig.

Entre els segles IV i III AC es van formar la majoria dels pobles que actualment formen la vall. A Guimerà s’han trobat restes d’un molí ibero-romà i a Santa Maria de la Bovera s’ha trobat restes de ceràmica ibèrica.
A l’època romana (s.I) la Vall del Corb era el corredor que connectava Barcino amb Ilerda. Al llarg del s. XII l’orde del Cister es va establir a la vall i es van erigir els monestirs de Santa Maria de Vallbona de les Monges, Santa Maria de la Bovera (Guimerà), Vallsanta (Guimerà) i el Pedregal (El Talladell).

La Vall compta amb un conjunt de productes alimentaris de gran qualitat.

Destaquen el vi, denominació d’origen Costers del Segre, amb el Celler  Comalats d’excel·lents vins ecològics, el Celler Vallcorb de Verdú, i el Celler Celler Analec entre uns altres.

L’oli d’oliva (amb Denominació d’Origen Protegida ‘Les Garrigues’). També són típics els embotits, el formatge (com el d’Albió), el pa, la coca de recapte (amb diverses variants) i la pastisseria.